Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ježíšův národ o Božím Zákoně II.

8. 5. 2023

t.1.jpg

 

 

 

 

 

 

- Zavaž svědectví a zapečeť zákon mezi mými učedníky. (Iz 8, 16)

- „Zhanobena je země svými obyvateli, neboť přestoupili zákony, změnili nařízení, porušili věčnou smlouvu.“ (Iz 24, 5)

- „Kdo vydal Jákoba v plen? A Izraele těm, kteří loupí? Což to nebyl Hospodin, proti němuž jsme zhřešili? Nechtěli jsme chodit po jeho cestách, jeho zákon jsme neposlouchali.“ (Iz 42, 24)

- „Neochabne, nezlomí se, dokud na zemi soud nevykoná. I ostrovy čekají na jeho zákon.“ (Iz 42, 4)

- „Věnuj mi pozornost, můj lide, můj národe, naslouchej mi! Ode mne vyjde zákon a mé právo svitne všem lidem.“ (Iz 51, 4)

- „Bude mluvit proti Nejvyššímu a bude hubit svaté Nejvyššího. Bude se snažit změnit doby a zákon. Svatí budou vydáni do jeho rukou až do času a časů a poloviny času, avšak zasedne soud a vladařskou moc mu odejmou, a bude úplně vyhlazen a zahuben.“ (Dan 7, 25-26)

- „Celý Izrael přestoupil tvůj zákon a odchýlil se a neposlouchal tebe. Na nás je vylita kletba a zlořečení, jak je o tom psáno v zákoně Mojžíše, Božího služebníka, protože jsme proti tobě hřešili.“ (Dan 9, 11)

- „Slyšte mě, kdo znáte spravedlnost, lide, v jehož srdci je můj zákon. Nebojte se lidských pomluv, neděste se jejich hanobení!“ (Iz 51, 7)

- „Kněží se nezeptali: ‚Kde je Hospodin?‘ Nepoznali mě, kdo se obírají zákonem, pastýři mi byli nevěrní, proroci prorokovali skrze Baala, chodili za tím, co není k užitku.“ (Jer 2, 8)

- „Na to jim odpovíš: V tom, že mě vaši otcové opustili, je výrok Hospodinův, a chodili za jinými bohy, sloužili jim a klaněli se jim; mne opustili a můj zákon nedodržovali.“ (Jer 16, 11)

- „Toto je smlouva, kterou uzavřu s domem izraelským po oněch dnech, je výrok Hospodinův: Svůj zákon jim dám do nitra, vepíši jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem.“ (Jer 31, 33)

- „Když však vešli a dostali ji, neposlouchali tě a tvým zákonem se neřídili. Nic z toho, co jsi jim přikázal konat, nečinili. Proto jsi na ně přivolal všechno toto zlo.“ (Jer 32, 33)

- „Protože jste pálili kadidlo a hřešili proti Hospodinu a neposlouchali Hospodina, že jste se neřídili jeho zákonem, jeho nařízeními ani jeho svědectvím, potkalo vás toto zlo, jak je tomu dnes.“(Jer 44, 23)

- „Dodnes nejsou zkrušeni, nebojí se, neřídí se mým zákonem ani mými nařízeními, která jsem předložil vám a vašim otcům.“ (Jer 44, 10)

- „Veškerá moudrost je v bázni před Hospodinem a ve vší té moudrosti jde o plnění Zákona.“ (Sir 19, 20)

- „Budou dbát na mé zákony i na má nařízení o všech mých slavnostních shromážděních a světit mé dny odpočinku.“ (Ez 44, 24)

- „Lépe je mít méně rozumu a žít v bázni před Hospodinem než překypovat rozumností, a přitom přestupovat Zákon.“ (Sir 19, 24)

- „Její kněží znásilňují můj zákon a znesvěcují moje svaté věci. Nerozlišují svaté od nesvatého, neseznamují s rozdílem mezi nečistým a čistým, přehlížejí mé dny odpočinku, jsem mezi nimi znesvěcován.“ ( Ez 22, 26)

- „Neposlouchali jsme Hospodina, našeho Boha, a neřídili se jeho zákony, které nám vydával skrze své služebníky proroky.“ (Dan 9, 10)

- „Jak je psáno v zákoně Mojžíšově, přišlo na nás všechno to zlo. Neprosili jsme Hospodina, svého Boha, o shovívavost a neodvrátili se od svých nepravostí a nejednali prozíravě podle jeho pravdy. (Dan 9, 13)

- „Mnohé pronárody půjdou a budou se pobízet: „Pojďte, vystupme na Hospodinovu horu, do domu Boha Jákobova. Bude nás učit svým cestám a my budeme chodit po jeho stezkách.“ Ze Sijónu vyjde zákon, slovo Hospodinovo z Jeruzaléma.“ (Mich 4, 2)

- „Můj lid zajde, protože odmítá poznání. Ty jsi zavrhl poznání a já zavrhnu tebe; nebudeš mým knězem. Zapomněls na zákon svého Boha; i já zapomenu na tvé syny.“ (Oz 4, 6)

- „Neboť je to lid vzpurný, synové prolhaní, synové, kteří nechtějí poslouchat Hospodinův zákon.“ (Iz 30, 9)

- „Pro vlastní spravedlnost se Hospodinu zalíbilo vyvýšit a zvelebit zákon.“ (Iz 42, 21)

- „Kdybych mu napsal ze svého zákona sebevíc, bude to pokládáno za něco cizího.“ (Oz 8, 12)

- „Toto praví Hospodin: Pro trojí zločin Judy, ba pro čtverý, toto neodvolám: Protože zavrhli Hospodinův zákon a nedbali na jeho nařízení – zavedly je jejich lživé modly, za nimiž chodili jejich otcové.“ (Am 2, 4)

- „Mnohé národy půjdou a budou se pobízet: „Pojďte, vystupme na horu Hospodinovu, do domu Boha Jákobova. Bude nás učit svým cestám a my po jeho stezkách budeme chodit.“ Ze Sijónu vyjde zákon, slovo Hospodinovo z Jeruzaléma.“(Iz 2, 3)

- „Proto je tak ochromen zákon a nikdy se neprosadí právo. Spravedlivého obkličuje svévolník, proto je právo tak překrouceno.“ (Ab 1, 4)

- "...jeho proroci jsou chvastouni, muži věrolomní; jeho kněží znesvěcují, co je svaté, znásilňují zákon.“ (Sof 3, 4)

- „Rozmlouvej s rozumnými a všechen tvůj hovor ať se týká zákona Nejvyššího.“ (Sir 9, 15)

- „V ruce Hospodinově leží zdar člověka; to on vkládá svou slávu na znalce Zákona.“ (Sir 10, 5)

- „Jak můžete říkat: ‚Jsme moudří, my máme Hospodinův zákon‘? Ano, jenže jej falšuje falešné rydlo písařů.“ (Jer 8, 8)

- „Srdce měli jako z křemene a neslyšeli zákon ani slova, která posílal Hospodin zástupů svým duchem skrze dřívější proroky. Proto je postihlo velké rozlícení Hospodina zástupů.“ (Zach 7, 12)

- „Zákon pravdy byl v jeho ústech, bezpráví se na jeho rtech neobjevilo; chodil se mnou pokojně a bezelstně a mnohé odvrátil od nepravosti. Vždyť rty kněze střeží poznání; z jeho úst se vyhledává Zákon, neboť on je poslem Hospodina zástupů. “ (Mal 2, 6-7)

- „Slyš, země: Hle, já uvedu na tento lid zlé věci, ovoce jejich úmyslů, neboť nevěnovali pozornost mým slovům a můj zákon si zprotivili.“ (Jer 6, 19)

- „Velká a vzácná naučení nám byla dána prostřednictvím Zákona, Proroků a ostatních spisů , které po nich následovaly. Pro ně je třeba chválit Izraele za výchovu k moudrosti.“ (Sir 0, 1)

- „V té době jsem vynaložil mnoho nočního bdění a znalosti, abych tuto knihu dokončil a vydal pro ty, kteří v cizině touží po poznání a své mravy chtějí přizpůsobit životu podle Zákona.“ (Sir 0, 30)

- „Proto i já jsem způsobil, že jste v nevážnosti a ponížení u všeho lidu, za to, že nestřežíte mé cesty a při výkladu zákona straníte osobám.“ (Mal 2, 9)

- „Pamatujte na zákon mého služebníka Mojžíše, jemuž jsem vydal na Chorébu pro celého Izraele nařízení a práva.“ (Mal 3, 22)

- „Kdo zachovává Zákon, je pánem svého myšlení, a v bázni před Hospodinem vrcholí moudrost.“ (Sir 21, 11)

- „Hospodin je náš soudce, Hospodin je náš zákonodárce, Hospodin je náš král, on nás spasí.“ (Iz 30, 22)

- „Kdo drželi ve vězení tvé syny, skrze něž měl svět dostat nehynoucí světlo Zákona, zasloužili si být zbaveni světla a uvězněni v temnotě.“ (K m 18, 4)

- „Kdo se bojí Hospodina, budou usilovat o to, co jemu se líbí, kdo ho milují, budou naplněni jeho Zákonem.“ (Sir 2, 16)

- „O Hospodinových příkazech přemýšlej a vždycky se bedlivě zabývej jeho zákony. On posílí tvůj rozum a uspokojí tvou touhu po moudrosti.“ (Sir 6, 37)

- „Moudrost, rozvaha a znalost Zákona pocházejí od Hospodina, láska a cesty dobrých skutků jsou od něho.“ (Sir 11, 15)

- „Kdo se bojí Hospodina, bude toto vše dělat; kdo se přidrží Zákona, získá moudrost“ (Sir 15, 1)

My jsme však shledali, že židé, vydaní tím trojnásobným zlosynem k zničení, nejsou zločinci, ale spravují se nejspravedlivějšími zákony

- „Měli jste sloužit jeho království, ale nebyli jste správnými soudci, Zákon jste nezachovávali a nejednali jste podle Boží vůle.“ (K m 6, 4)

- „Kdo bádá v Zákoně, bude jím prostoupen, ale pokrytec na něm klopýtne.“ (Sir 32, 15)

 

 

 

 

 

 

vybral M.Č.