Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třináct článků židovské víry

20. 8. 2023

fv-j--2-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, je tvůrcem a vůdcem všech tvorů, a že On sám jediný vykonal, vykonává a vykoná všechna díla.

 

2. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, je jediný, a že není jedinosti jako Jeho v žádném způsobu, a že On sám jediný jest Bůh náš — byl, je a bude.

 

3. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, není tělesný, že nevystihnou Ho smysly tělesné a že nelze Ho napodobit žádným tvarem.

 

4. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, jest prvním a posledním.

 

5. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, je sám jediný, k Němuž náleží se modlit, a že nenáleží se modlit k nikomu jinému.

 

6. Věřím zcela upřímně, že všecka slova proroků jsou pravdivá.

 

7. Věřím zcela upřímně, že proroctví Mojžíše, učitele našeho — pokoj jemu ! — bylo pravdivé, a že on byl otcem všech proroků, kteří byli před ním a kteří přišli po něm.

 

8. Věřím zcela upřímně, že celá Tóra, jež nachází se nyní v rukou našich, je táž, jež odevzdána byla Mojžíšovi, učiteli našemu, pokoj jemu!

 

9. Věřím zcela upřímně, že tato Tóra nebude zaměněna a že nepřijde Tóra jiná od Stvořitele, pochváleno budiž jméno Jeho!

 

10. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, zná všecky skutky synů lidských a všecky myšlenky jejich, jakož praveno (Žalm. 33, 15) : „On, Jenž utvořil vesměs srdce jejich, pozoruje všecky skutky jejich.“

י

11. Věřím zcela upřímně, že Stvořitel, pochváleno budiž jméno Jeho, prokazuje dobro těm, kteří jsou poslušni Jeho přikázání, a trestá ty, kteří Jeho přikázání přestupují

 

12. Věřím zcela upřímně v příchod Mesiáše, a i kdyby prodléval, očekávám ho každého dne, že přijde.

י

13. Věřím zcela upřímně, že nastane oživení mrtvých v době, kterou urči vůle stvořitele, pochváleno budiž jméno Jeho a oslavována památka Jeho na vždy a po věčné časy!

 

 

 

Pomoci Tvé očekávám, Hospodine! Očekávám, Hospodine, pomoci Tvé! Hospodine, pomoci Tvé očekávám!

 

Ve spasení Tvé doufám, Hospodine! Doufám, Hospodine, ve spasení Tvé! Hospodine, ve spasení Tvé doufám!


 

 

 

 

Vložil M.Č.

 

Náhledy fotografií ze složky Z pramenů křesťanství